Co znamená ‚‚děkujeme za názor a posíláme klíčenku‘‘?

Každý máme ve svém okolí osoby, o jejichž názor stojíme tak moc, že bychom jim nejraději poděkovali klíčenkou. Znáte hlášku ‚‚děkujeme za názor a tady máte klíčenku“? A víte jak toto spojení vzniklo a co vlastně znamená? Čtěte dál!

děkujeme za názor posíláme klíčenku

Jak vzniklo rčení "Děkujeme za názor, tady máte klíčenku"?

Toto slovní spojení se začalo používat před pár lety v internetových diskusích. Když někdo přišel s nevyžádanou kritikou či radou, moderátor diskuse mu ironicky odpověděl "Děkujeme za váš názor, tady máte klíčenku." Samozřejmě imaginární klíčenku, ale o to vtipnější gesto to vždy bylo.

Kde se ale vzala inspirace pro tento výrok? Pravděpodobně z prostředí konferencí a networkingových akcí. Tam bývá zvykem, že řečníci dostávají na památku drobné a levné dárky a klíčenka je typickým reklamním předmět, který se často používá.

Ve chvílích, když někdo nevhodně skákal do řeči s "lepšími" nápady, bylo logické mu ironicky poděkovat a místo dárku nabídnout pouze klíčenku. V kontextu internetové diskuse to působilo vtipně a brzy se z toho stala oblíbená sarkastická odpověď.

Postupem času se tato hláška rozšířila i mimo internet a lidé ho používají v běžných rozhovorech. Vždy, když někdo nevyžádaně kritizuje nebo radí, stačí s úsměvem říct: "Děkujeme za názor, tady máte klíčenku."

A co vy? Nechcete někomu, o jehož názory vyloženě ‚‚stojíte‘‘ poslat klíčenku? U nás si vyberete!