Jak správně promazat zámek u dveří a prodloužit jeho životnost?

Zadrhává se vám klíč v zámku? Nebo jde dveřmi otevírat čím dál hůř? Pak je nejvyšší čas na důkladné promazání zámku! Pravidelná údržba nejen prodlouží životnost zámku a zajistí jeho hladký chod, ale také vám ušetří starosti se zamrzáním v zimě. A navíc - je to otázka pár minut. Ukážeme vám, jak na to krok za krokem.

 shutterstock_1819845479

Proč je důležité pravidelně mazat zámky u dveří?

  1. Prodloužíte životnost zámku a předejdete jeho předčasnému opotřebení.
  2. Zajistíte hladký chod a snadné odemykání/zamykání.
  3. Zabráníte zadrhávání a zasekávání klíče v zámku.
  4. Předejdete zamrzání zámku v zimních měsících.
  5. Snížíte riziko vloupání kvůli poškozenému nebo nefunkčnímu zámku.

Pravidelná údržba zámků je důležitá nejen pro váš komfort, ale i pro bezpečnost vašeho domova. Zanedbání péče může vést k nepříjemným a potenciálně nebezpečným situacím.

Jak často promazávat zámky?

Frekvence mazání závisí na několika faktorech, jako je frekvence používání, povětrnostní podmínky a typ zámku. Obecně se doporučuje promazat zámky:

  • Alespoň jednou ročně u méně používaných dveří (např. do sklepa, na půdu)
  • Dvakrát ročně u hlavních vchodových dveří a často používaných zámků
  • Před začátkem zimy a po jejím skončení, aby se předešlo zamrzání
  • Kdykoliv se zámek začne zadrhávat nebo jde ztěžka odemykat/zamykat

Krok za krokem: Jak promazat zámek u dveří

Krok 1: Vyberte vhodné mazadlo

Pro promazání zámku použijte speciální mazadlo na zámky ve spreji s mechanickým vstřikovačem. Tento typ mazadla se snadno dostane i do těžko přístupných míst a rovnoměrně se rozprostře. Vyvarujte se použití vazelíny, jedlých olejů nebo mazadel s obsahem kyselin či pryskyřic, které by mohly poškodit povrchovou úpravu kovu a snížit jeho odolnost proti korozi.

Krok 2: Očistěte zámek a klíč

Před samotným mazáním odstraňte z klíčové dírky a klíče veškeré nečistoty, prach a zbytky starého mazadla. K tomu použijte vatové tyčinky, štěteček nebo stlačený vzduch ve spreji. Čistý povrch zajistí lepší přilnavost nového mazadla.

Krok 3: Naneste mazadlo

Vsuňte aplikátor mazadla do klíčové dírky a stiskněte dávkovač. Mazadlo naneste také na pohyblivé části zámku, jako jsou západka a střelka. Několikrát zasuňte klíč do zámku a otočte jím, aby se mazadlo rovnoměrně rozmístilo po všech vnitřních mechanismech. Přebytečné mazadlo otřete hadříkem.

Krok 4: Vyzkoušejte chod zámku

Po promazání několikrát vyzkoušejte chod zámku zasunutím a otočením klíče. Zámek by měl jít snadno odemykat a zamykat bez zadrhávání. Pokud problém přetrvává, opakujte postup nebo zvažte výměnu zámku.

Krok 5: Zkontrolujte dotažení šroubků

Při údržbě zámku také zkontrolujte dotažení všech šroubků na zámku, klice a kování. Uvolněné části mohou bránit správné funkci zámku a usnadnit práci zlodějům. Volné šroubky dotáhněte šroubovákem.

Tipy pro maximální zabezpečení a pohodlí

  • Investujte do kvalitní cylindrické vložky splňující evropské bezpečnostní normy.
  • Zvažte instalaci bezpečnostního kování nebo přídavného zámku pro vyšší úroveň ochrany.
  • Při ztrátě nebo krádeži klíčů neváhejte s výměnou zámku.

Pravidelná údržba zámků u dveří je jednoduchá, ale důležitá činnost, která prodlouží životnost zámku, zajistí jeho hladký chod a zvýší bezpečnost vašeho domova. Udělejte z mazání zámků svůj pravidelný rituál a předejdete tak mnoha nepříjemnostem. S kvalitním zámkem budete mít jistotu, že je váš domov v bezpečí a vy můžete být v klidu.